Äijädieetti

tiistai 6. joulukuuta 2016

Saaliin säilöminen

Kalastajat, metsästäjät ja poimijat ovat aina tilanteen edessä, jolloin saalista on enemmän kuin sen ehtii pilaantumatta syömään. Ylimääräinen on savustettu, suolattu, kuivattu, säilötty tai pakastettu tulevaisuuden varalle. Eri menetelmillä on saatu erilainen säilyvyys tuotteelle ja itse olen kokeillut kaikkia mainitsemiani tyylejä, joilla on selvitty vuosisadat.

Vakuumilaitteiden kehityksen myötä on tullut uusi tapa jatkaa tuotteen elinkaarta. Ylimääräisen ilman poistaminen tuoretuotteesta, estää monien bakteerien lisääntymisen sekä kuivumisen varsinkin pakastettaessa. Siksi minäkin hankin uuden vakuumilaitteen, jotta saisin tulevat saaliini, kuten myös muut sellaiset tuotteet, jotka paketista poistamisen jälkeen alkaisivat pilaantua nopeammin kuin ehdin niitä syödä, säilymään pidempään. Päädyin pienen harkinnan jälkeen Lava V300 premiumlineen.


Kokemusta vakuumilaitteista minulla on muutamalta porukalla tehdystä pilkkireissun saaliiden käsittelystä. Noina kertoina ongelmaksi on tullut niin paineensäädön puuttuminen, kuin itse laitteen lämpösuojan laukeaminen ja jonka seurauksena tulee aina lähes puolen tunnin tauko pakkaamiseen. Näitä ongelmia tuskin tulee tällä Erä-lehden testivoittajalla (1/2016) enää vastaan, sillä valmistaja lupaa jopa 5000 peräkkäistä vakumointia ilman ylikuumenemista.


Lava V300 on osoittautunut käytössä loistovehkeeksi ja voisi jopa puhua melkein ammattitason vakuumikoneesta, tosin kammiokoneet ovat sitten eri lukunsa, mutta ainakin näin kotikäyttäjänä saa jokaiselle eurolleen vastineen. Kallis hankintahan tuo on, mutta kuitenkin vain pieni osa siitä, mitä harrastukseni muuten on tullut minulle maksamaan.

Saaliin käsittely on minulle, kuten varmasti muillekin tärkeätä, sillä kunnioitan sitä minkä luonnolta saan, ettei minun tarvitsisi heittää mitään pilaantuneena pois, vaan voin nauttia kuin lähes tuoreena. Vakuumiin päätyy nyt myös muut tuotteet, kuten meillä ainakin parmesaanijuusto sekä tulevien vaellusten eväät ja ehkä jopa osa vaatteista?

Sous vide eli tyhjiöpakattuna ja vedessä kypsennettynä on vielä kokeilematta, mutta kuulemma kokeilemisen arvoista täydellisen pihvin valmistukseen. Kuten monen muunkin asian kanssa vain mielikuvitus on rajana, mitä vakuumiin laittaa. Käyttää vakuumilaitetta sitten mihin tahansa, niin annan vahvan suosituksen Lava vakuumikoneille. Sillä kaikki on helpompaa! Ilmoitettakoon nyt vielä, että mielipiteeni ja kokemukseni ovat omiani, eikä minua ohjaile tässä valmistaja tai jälleenmyyjät.

Ounasjärvi
Tänään on Suomen 99. itsenäisyyspäiva ja kiitos siitä kaikille veteraaneille sekä niille jotka näiden vuosien ajan ovat itsenäisyytemme puolesta taistelleet, kuka milläkin keinoin. Itse vietän sitä kynttilän valossa ja takanlämmössä, samalla kun ulkona paukkuu 30 asteen pakkanen. Hyvää itsenäisyyspäivää siis kaikille ja uskotaan, että vuoden päästä juhlimme 100-vuotiasta isänmaatamme!

2 kommenttia:

  1. Mukava blogi. Tosin hieman enemmän kuvia toivoisin :)

    http://lapinkierros.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja anteeksi vastauksen viivästyminen! Yritän ottaa lisää julkaisukelpoisia kuvia ja se on pokkarilla vaikeata, mutta yritän onnistua jatkossa paremmin.. 😃

      Poista