Äijädieetti

torstai 10. marraskuuta 2016

Verkot Ounasjärven syvänteessä

Muutama päivä sitten Ounasjärvi vielä lainehti, mutta sitten tulivat kunnon pakkaset ja tänään jäätä oli jo n. 12 cm. Verkkohommiin siis! Edellisestä talviverkkokalastuksesta onkin jo aikaa useampi vuosi. Edellisen kerran laskin verkot jäältä vuonna 2010, jonka jälkeen sitten seuraavat talvet vietinkin vähemmän jäittömissä olosuhteissa. Kuusi vuotta siis viime kerrasta. Voitte vain kuvitella minkälainen polte sitä olikaan noiden jäiden kanssa, milloin ne kestävät verkkomiehen tarpeet. Tänään se päivä vihdoin koitti ja nyt on pysyvä pyynti paikoillaan.

Verkot vedessä ja kuuma tee on ansaittu

Tästä kaikki alkoi
Ensimmäiseksi tein pääuittoavannon, eli sen mistä verkkoja myös jatkossa koen. Nyt ollaan vasta syysjäillä ja jään paksuus 12 cm. Keväällä se on hyvinkin toista metriä ja avanto josta verkkoja koen luonnollisesti jäätyy kovilla pakkasilla keskitalven aikaan. Siksipä tämä pääavannon tulee olla riittävän iso heti alkujaan. Minulla siitä tuli 110 * 90 cm kokoinen. Toki joudun sitä tuuralla ja sahalla pitämään vähintään 80 * 60 kokoisena, mutta hyvän eristeen kun pitää avannon päällä, niin tuo ei ole mikään ongelma. Itse käytän 5 cm Finfoam levyä ja tuplana. Tuo riittäne, kun säännöllisin väliajoin (3 vrk, kelistä riippuen) käy kokemassa verkot tai jos ei koko aikaa pidä verkkoja, niin ainakin avaamassa avannon.

Torpeedo on näppärän kokoinen
 
Torpeedossa narut kytkettynä ja laite on valmis viemään verkkonarut

Verkkonarujen vetämiseen käytin Torpeedo-nimistä vetolaitetta. Itse laite kulkee hyvin suoraan ja löytyy myös helposti kovan äänensä avulla. Lisäksi Torpeedossa on valot (kirkas ajovalo ja vihreä etsintävalo) laitteen paikallistamisen helpottamiseksi. Vedätin 130 metriä verkkonarua Torpeedolla ja aikaa tuohon meni alle kaksi minuuttia. Otin tuosta myös pikaisen Go pro-videon Torpeedo - verkonvetolaite

Torpeedo perillä
Kun verkkonaru oli uitettu määrämittaansa, jätin Torpeedon vielä käytiin ja se rouksuttikin paikoillaan, joten se oli helppo paikantaa. Siihen sitten kairasin reiän kulkusuuntaan etupuolelle ja ajoin laitetta vielä metrin verran, jolloin narut oli helppo poimia suoraan kairan reiästä.

130 metriä verkkonarua jään alla ja Torpeedo nostettu kairanreiästä
Torpeedo tulee helposti ylös 8 tuuman reiästä, joten riippuen verkonkoentatavasta, niin tuo yksi kairanreikäkin riittää jatkuvaan kalastamiseen. En voinut olla kuin tyytyväinen lopputulokseen. Kokemisavantoni on 30 metrisen syvänteen itäpäässä ja nyt saan laskettua verkot viistosti syvänteen reunaan, jolloin verkon itäpää jää syvänteen yläreunalle noin 20 metrin syvyyteen. Saan siis laskettua verkot juuri siihen minne halusinkin, vaikka matkalla oli pari railoa, josta olisin voinut kuvitella Torpedon muuttavan suuntaa, mutta suoraanhan tuo pirulainen vain kulki. Hienoa!!

Verkkopylpyrälaite

Tuossa pylpyrässä verkkonaru juoksee mukavasti
Koen verkkoni vain pääavannosta, joten vedin torpedolla suoraan kaksi narua pääteavantoon, jonne upotin pylpyrälaitteen 1,70 metrin syvyyteen. Verkkonaru juoksee tuon pylpyrän lävitse, joten jää turha juokseminen ja toisen avannon auki pitäminen kokonaan pois pelistä. Näppärä laite, vaikka tosin vetovastus hieman lisääntyy verkkoja laskiessa. Tosin kuitenkin niin vähän, että olen ehdottomasti pylpyrän puolestapuhuja.

Lopulta sain jään alle 2 kappaletta Kivikankaan 60 metristä, 5 metriä korkeata kaksoispauloitettua verkkoa (harmaa ja punainen), joiden silmäkoko on 55 mm ja liinan paksuus 0,17mm. Siis hyvin isosilmäiset ja turhan paksusiimaiset verkot on nyt kyseessä, mutta kokeillaan näillä aluksi, vaihdetaan sitten perinteisen siikakokoon, kun nämä ovat tapansa ja pyytävyytensä kertoneet. Merkkasin vielä verkkoni mäntykepeillä, joihin kelkkamiehiä varten silvoin yhdet huomioliivit, jotta näkyisivät myös pimeässä.

Lopuksi vielä, jos jollain on kiinnostusta tuosta Torpeedosta, niin saan niitä hankittua hyvin huokeaan hintaan. Poikkea sivuilleni Facebookissa




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti