Äijädieetti

maanantai 4. joulukuuta 2017

Sri Lanka - Mt Lavinia, Galle & Unawatuna

Mt. Lavinian rantaa

Lentomme Kathmandusta Colomboon ei  ollut lyhin mahdollinen. Ensin lensimme viisi ja puoli tuntia itään Dubaihin ja sieltä neljä ja puoli tuntia takaisin länteen. Hintapolitiikka saneli tämän. Suoraa lentoa ei Nepalista Sri Lankaan löytynyt päivillemme ja Intian kautta lennot maksoivat lähes 700 euroa per lippu. Saimme siis melkoisen säästön maksaessamme vain 500 euroa lipuistamme yhteensä, vaikka lentomatka oli huisin pitkä. Niin paljon olimme kuitenkin jo tottuneet istumaan huonoissa busseissa, että tuokin matka meni vähän kuin rutiinilla.  Matkustamista helpotti myös ajatus suolaisesta Intian valtamerestä ja siitä, että kohta siellä pestään kaikki matkan pölyt pois.

Colombon lentokentältä nousimme linja-autoon, joka vei meidät keskustaan ja sieltä kävelimme lähimmälle juna-asemalle, josta ostimme reilusti alle euron liput Mt Laviniaan. Rata kulki lähes koko matkan aivan rantaviivaa myötäillen ja alle puolen tunnin olimme jo perillä. Olimme varanneet huoneen kolmeksi yöksi todella rauhallisesta ja mukavasta kotimajoituksesta. Nostimme rinkat huoneeseemme ja lähdimme rannalle ja mereen, jossa kylvettiin niin että pölyt vaihtuivat hiekkaan iholla. Tätä oli odotettu, eikä turhaan.. aivan mahtavaa oli antaa aaltojen keinuttaa ja huuhtoa väsyneitä kehojamme.

Uimarantaakin siellä oli kilometreittäin, mutta silti minua viehätti nämä kivikot

Seuraavana päivänä matkustimme paikallisbussilla Colomboon. Matka oli unohtumaton, mutta arkisen normaali, jonka myöhemmin huomasin. Täyteen ahdettu linja-auto, jonka ratissa istui kuolemaa halveksuva kuski, jolle voisi antaa mahdollisuuden kokeilla myös WRC-autoa. Saattaisi tulla menestystä? Torvea soittaen he ajoivat kaikkiin tilanteisiin ilmoittaen uhkaavasta törmäyksestä ja vain ääritilanteessa jalka löysi jarrupolkimen. Tosin silloinkin niin voimakkaasti, että bussin takapäähän syntyy hetkellisesti tilaa muutamalle lisäihmiselle, jota kuskit käyttivät myös hyödykseen ja ottivat lisää matkustajia juurikin takaovesta. Tähän tottui ajan kanssa ja itsestä tuntui, että paras paikka on kuitenkin etuoven lähellä, josta voi helposti paeta ulos jos kyyti ei miellytä.

Päivän reissu Sri Lankan pääkaupunkiin oli antoisa. Satu Elina oli täällä jo ollut toistakymmentä vuotta sitten, mutta hot spotit eivät olleet muutteneet juurikaan. Sainkin nauttia elämäni kalleimmat kahvit Gallery cafe:ssa sekä halvimman lounaan ikinä Slave Island:issa. Hyviä olivat molemmat.

Colombon rantakatu
Paradise road Callery Cafe

Mt. Laviniasta siirryimme etelään, Unawatunaan. Vuokrasimme sieltä pienen talon 150 euron viikkohintaan. Jungle House oli nimensä veroinen. Apinat roikkuivat päivittäin pihapuissa ja kaikki kuviteltavissa olevat ötökät, mukaan lukien kämmenen kokoiset hämähäkit, pitivät taloa kotinaan. Jännä viikko kaiken kaikkiaan. Lähin ranta oli muutaman sadan metrin päässä oleva Wijaya, jossa oli loistava luonnon muokkaama uima-allas. Siellä viihtyivät myös isot merikilpikonnat ja niiden liikkeitä oli hauska seurailla uimisen lomassa. Tämä ranta jäi yhdeksi parhaimmista reissullamme tällä saarella. Unawatunan täyteen ahdettu turistiranta ei saanut meiltä juurikaan huomiota, vaan täällä Wijayan rannalla tunsi olevansa jo lähellä paratiisia.

Wijaya beach

Wijaya beach




Unawatunasta matkaa kuuluisaan Gallen kaupunkiin on vain muutaman kilometrin matka. Gallen historia alkaa joidenkin lähteiden mukaan jo Kuningas Salomon ajoista. Kanelia, norsunluuta ja riikinkukkoja laivattiin Gallen kautta jo kauan ennen ajanlaskumme alkua. Ennen brittiläisten siirtomaa-aikaa Galle oli Ceylonin saaren tärkein satama. Gallen linnoitus on UNESCOn maailmanperintökohde ja suurin jäljellä oleva eurooppalaisten rakentama linnoitus Aasiassa. Se samoin kuin koko Gallen vanha kaupunki edustaa siirtomaatyyliä, jossa eurooppalaisten rakennustyyli yhdistyy paikallisiin vaikutteisiin. 

Tämäkin on täydellinen turistikohde ja kaikki sen mukaista. Hinnat, katukauppiaat, kerjääjät ja tuk tuk-kuskit ja muut kaiken tietävät oppaat, joita ei tietenkään raha kiinnosta lainkaan, vain halu olla ystäväsi, joka tosin ei aina ole kovin halpaa. Mutta linnoitus on upea. Rauhassa kävelllen ympäriinsä voi aistia brittiläisen imperiumin mahdin, joka sillä oli vuosisatoja sitten. Vaikka heidän aseellinen ylivoimansa onkin ollut suuri, niin melkoisia seikkailijoita nuo sen ajan purjehtijat ja valloittajat ovat olleet. Hieno paikka hämmästellä maailman historiaa sekä nauttia niin paikallisesta kuin kansainvälisistä ruuista.


Dutch hospital, joka nykyään on ostoskeskus
Gallen rantaa itään
Gallen rantapuisto.
Gallen linnoitus
Auringonlasku Unawatunassa
Unawatunassa näin suurimman liskon ever. Onneksi tämäkin oli rauhallista sorttia, kenties kasvissyöjä?
Vielä ei kuitenkaan löytynyt sitä paratiisia, jonne olisi halunnut jäädä pidemmäksi aikaa. Siksipä matka jatkuu, suuntana edelleen etelä ja itä. Satavuotiasta Suomea juhlimme Rekawassa ja toivotamme kaikille iloista juhlapäivää!

3 kommenttia:

  1. Moi! Tässä juuri pidän arpajaisia minne siirtyä seuraavaksi Bankkarin kautta, ja Sri Lanka oli vahvana tapetilla. Halvat ja lyhyet lennot, sekä hienon näköinen paikka. Mutta nyt muutamia blogeja lukeneena alkaa hieman epäilyttämään. Nimittäin tuputtamis ja vedättimiskulttuuri ei juurikaan nosta mun silmissä paikan kiinnostavuutta. Mikä täällä oli meininki, oliko touhu kuin turkkilaisella basaarilla, jossa saa kuulla rivouksia perään kun ei innostu ylihinnoitellusta turistirojusta? Koitetaanko uunottaa vaihtorahojen kanssa jne? Ollaanko lähellä Delhin mentaliteettia, vaiko Thaimaalaisen kylän rauhallisuutta sekä ystävällisyyttä? Kiitos vastauksista ja hyvää jatko etenemistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi ollaan vielä kaukana turkkilaisen basaarin tuohuista! �� Pahimmat ylilyönnit hintojen suhteen tulee tuk tuk-kuskeilta. Colombossa on paljon mittarilla varustettuja tuk tukeja ja niihin voi hintojen puolesta luottaa. Toki kannattaa varuilta pitää karttaohjelma (maps.me) auki,jotta voi varmistua,ettei kuljettaja pyöri ympyrää ja tee lisää laskua. Hyvä keino heitä vastaan on selvittää matkan pituus karttaohjelman avulla ja tarjoutua maksamaan 50 rupiaa (0.27 €) per kilometri. Tuo hinta on yleisesti käytössä turisteille ja sen enempää ei tarvitse maksaa. kuskit kuitenkin yleensä pyytävät reilusti enemmän ja se on turhauttavaa. Turistirojun myyjiin en ole törmännyt lainkaan, edes Unawatunan "vilkkaalla" rannalla, joka tuntui oudolta varsinkin kun on tottunut että kaikkea myydää turistille ja väkisin. Onpa minulle tarjottu joskus rannalla niin hylsysarjaa kuin isoa mattoakin ostettavaksi. Mutta täällä et siihen törmää. Huijausyritykset ovat melko alkeellisia täällä ja paras on kun ingnooraa kaikki erikoiset tutustumisyritykset, jotka poikkeuksetta päättyy myyntiyritykseen tai kerjäykseen. Yksinäiset naiset saattavat joutua sietämään viheltelyä miehiltä, mutta rauhallisempaa se on paljon kuin esim. Delhissä. Itse olen nyt Tangallesta 10 km itään Rekawassa ja täällä on todella ystävällistä väkeä. Tänne oikein tuntee olevansa tervetullut ihan ihmisenäkin eikä vain turistina rahoineen. Isot kaupungit kuten Colombo ja varsinkin Galle voivat olla hieman raskaita tässä suhteessa, mutta niinhän se aina isoissa kylissä on. Vaihtorahahuijauksiin en muuten ole törmännyt, kuin että juuri tuk tuk- kuskien osalta ja siten, että heillä ei muka ole antaa vaihtorahaa takaisin. kannattaa siis pitää myös pikkurahaa kukkarossa. ☺ Jos tänne suuntaat, niin suosittelen facebookin Sri Lanka backpackers-ryhmää. Yli 20000 jäsenen ryhmästä löytyy vastaukset melkein kaikkiin kysymyksiin. Ja kyllä, on tämä maa ehdottomasti tutustumisen arvoinen ja ainakin itse koimme sen verran mukavaksi, että haimme 2 kuukauden pidennyksen viisumiin. Siitä tulikin mieleen, että netistä saat viisumin kuukaudeksi 35 dollarilla kun kentällä se maksaa vähän enemmän ja vie aikaa. 2 kuukauden jatko oli 28 dollaria ja seuraavat kolme kuukautta on sitten jo lähelle sata dollaria. Mutta siis viisumien kanssa täällä ei juurikaan ole ongelmia. Mukavaa reissaamista myös sinulle, minne ikinä polkusi johtavatkaan!

      Poista
    2. Edit. Ei niitä jäseniä ihan 20000 ollutkaan, sekoitin aivan toiseen ryhmään.. 😂😂 Hyödyllinen ryhmä kuitenkin.

      Poista