Äijädieetti

tiistai 28. marraskuuta 2017

Kathmandu - temppeleitä, apinoita ja pölyä



Nepalin pääkaupunki on aivan toista kuin rauhallinen ja siisti Pokhara. Asetuimme Thamelin alueelle, joka on lähes täysin turistien valoittama kaupunginosa, siis hyvä myös meille. Sieltä löytyy kaupat, kansainväliset kuljetusliikkeet sekä pankkiautomaatit. Ravintoloita on vähän jokaiseen makuun, tosin vielä täälläkään tuo hygienia tai ruuan laatu ei kovin korkealle tasolle yllä. Hotellin löysimme juuri suosituimpien kävelykatujen läheisyydestä. Sisäpihalle sijoittuen se oli edes hieman poissa liikenteen sekä baarien melusta ja oli kohtuuhintaisena juuri sopiva meille.

Ensimmäinen päivä meni Thamelin turistikortteleita kierrellessä ja heti toisena päivänä sainkin taas ärhäkän bakteerin mahaani, joka kiusasi elämääni seuraavat puolitoista viikkoa. Tämä oli minulle varmasti se Nepalin kurjin puoli, hygienia ja puhdas vesi. Kerran aiemmin olen sairastunut vastavasti, ennen näitä Nepalin kokemuksia ja se kerta oli Bangladeshissa. Silloinkin join pullottamatonta vettä, eli aivan omaa typeryyttä. Muutoin en koskaan ollut sairastanut edes turistiripulia ja pidinkin itseäni melkoisen rautavatsaisena kaverina, mutta kyllä Nepal mursi tuon käsitykseni vatsani voittamattomuudesta.

Vaimooni mitkään pöpöt eivät tietenkään tarttuneet ja hän puhkuikin energiaa tutkia koko Kathmandun tarjonta. Sovimme kuitenkin välttelevämme kaikkein ruuhkaisempia ja pölyisempiä paikkoja. Lisäksi jätimme väliin kuuluisan Durbar Squaren, joka oli kärsinyt vahinkoja viimeisessä maanjäristyksessä ja oli lähinnä iso työmaa, jonne kaiken lisäksi perittiin mielestäni kohtuutonta 10 taalan pääsymaksua turisteilta.

Täällä sitä väkeä siis riitti tungokseen asti ja tuntui, että hiljaista sekä siistiä paikkaa tästä kaupungista on turha etsiä. Päätimme silti yrittää ja otimme kohteiksemme temppelit.

Läheltä Thamelia löysimme Kaathe Swyambhu temppelin, jossa puluja oli enemmän kuin missään. Kiva rauhallinen sisäpiha ja temppeli kaiken kiireen keskellä. Täällä on hyvä mahdollisuus sotkea itsensä pulunkakkaan.

Kaathe Swyamphun puluja

Tyypillinen jokimaisema Kathmandusta. Tämä matkalla apinatemppelille.

Kathmandu kuvattuna Swayabhunath teppelin edustalta.

Swayambhunath stupa eli Monkey temple

Komea kaveri

Ei oikein mitään tekemistä..?

Kun taas toisilla tekemistä riittää.

Huolehditaan toisista

Ja myös itsestä..

Oho.. ompas serkun pylly aran näköinen..

Portaat ylös temppelille

Hmm

Niin minäkin sinua!

Munkkioppilaat päättivät olla kuin muutkin pojat..

Mitäs tuolla tapahtuu?

Temppelialueen temppeleitä

Matkalla Pashupatinathin temppeleille löytyi tälläinen rauhan keidas.

Pashupatinathin temppeli on pyhän Bagmatijoen varrelle levittäytyvä uskonnollinen alue. Temppelillä kunnioitetaan Pashupatia, joka on eläinten herra ja yksi hindujumala Shivan inkarnaatioista. Monien hindujen mielestä kyseessä on yksi Nepalin pyhimmistä temppeleistä. Tuonne ei turistilla ollut mitään asiaa sisälle.

Ruumiin polttolaiturit ja taustalla kuolemantalo, jonne kuolemaa tekevät tulevat viettämään viimeiset päivänsä, varmistaakseen reinkarnaationsa.

Saman Bagmati-joen rannalla oleva köyhien ihmisten polttolaiturit, jossa jo yhtä ruumista tuhkataan. Polttoon menee mutamia tunteja ja lopuksi tuhkat lakaistaan jokeen.

Temppelialuetta

Temppelialueelta

Temppelialueelta

Kuollutta miestä siunataan ja muistellaan perheen ja läheisten kesken paremman väen polttolaitureilla. Seuraavaksi sitten tuhkaus. 

Alueella on paljon erilaisia jumalia kuvaavia patsaita. Tässä yksi, Hanuman. Tämä apinakasvoinen jumala on monen hindun suosikkijumala.

Minne sä äiti menit? Kuva matkalla Boudhanathin temppelille

Munkkipoika ja iso kello

Boudhanath on yksi tärkeimmistä Tiibetin ulkopuolella sijaitsevista buddhalaisista pyhätöistä. Sen arvellaan olevan peräisin 500-luvun lopulta.

Stupan jokainen osa on symbolisesti merkittävä. Se koskee myös 13-kerroksista tornia, joka edustaa Bodhia eli tietä valaistumiseen. Tornin sivuille on maalattu Buddhan silmät.
Viikko vierähti Kathmandussa ja se oli juuri sopiva aika tuolle kaupungille. Makuupussit, talvivaatteet ja pienet tuliaiset pakkasimme ja lähetimme kuljetusliikkeen kautta Suomeen. Teimme myös päätöksen jatkosta ja siirsimme Thaimaan matkaa myöhemmäksi ja ostimme liput Sri Lankaan, jossa ensimmäinen pysähdys on heti pääkaupunki Colombon vieressä sijatseva Mt Lavinia. Nyt päästään Intian valtameren rannoille nauttimaan auringosta..

Peace.. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti